Startsida
Om  Ståhlmotor
Min historik
Råd o Tips
Bilar jag jobbat med
Till salu
Teknik

STÅHLMOTOR i Emmaboda - mitt emellan Kalmar - Växjö - Karlskrona

[Audi] [BMW] [Ford] [Opel] [Saab] [Volvo] [Volkswagen]

"När det var dags för Tomas "Gullabo" Jansson att få köra fyrhjulsdrivet
med en Audi Quattro, hade jag inte ens sett en sådan motor inuti....."

Ingemar Algerstedt och Tomas "Gullabo" lyckliga vinnare i Växjö MS SM-deltävling 1986.

Första dagens kväll och natt hade vi ett fruktansvärt väder. Det öste ner och det "gick tungt" på vägarna. Först till andra etappen kom jag på att ändra styrtrycket på insprutningen. Det gjorde säkert en del för att Tomas och Ingemar skulle kunna åka i mål som segrare i denna fina tävling.

Styrtryck ??, I Bosch K-jetronic bestämmer det hur mycket bränsle motorn får. Vid lågtryck i luften är behovet mindre och då fick motorn för fet bensinblandning.

Nedan ser vi motorn som satt i EHG 767

Tomas med sin co-driver Ingemar Algerstedt blev svensk mästare med sin Audi Quattro i stora  klassen.  Jag var i egenskap av motortrimmare med på de flesta tävlingarna. En period trodde vi knappt det kunde bli något fel på bilen - den bara gick och gick. Paret vann massor av tävlingar och  fick senare kontrakt med Toyota - där blev det ytterligare en SM-titel.

Efter de enorma framgångarna som Tomas haft med sina Volvo och Opel-motorer från STÅHLMOTOR, ville han naturligtvis ha en "ståltrimmad" maskin  även i sin nygamla 80-Quattro.

Jag var mycket tveksam till det, att trimma en femcylindrig och för mej helt okänd motor skulle fordra mycket tid och tester. - Men han lyckades som vanligt övertala mej.Så här efteråt vet vi att resultatet blev bra.

Flera andra trimningsfirmor hade redan ett stort försprång. Bland annat hade dåvarande "stjärnorna" Erik "Eken" Johansson och Gunnar Petersson redan motorer som var väl utvecklade av svenska trimmare. Dessutom förekom det vissa förare som hade tysktrimmade maskiner i sina Quattros, en av dem var den tragiskt bortgångne Lars-Erik Torph.

Ett par år var jag mer eller mindre hustrimmare åt VAG Sverige. Båda deras fabriksförare,Tomas "Gullabo" och  Stig-Olov  "Stecka" Walfridsson hade motorer som jag trimmat.

Detta förde med sej ytterligare kunder runt om i Sverige.  Senare tog turbomotorerna över och det blev tyvärr aldrig någon klassning av en sådan i Audi 90-modellen. Inte ens den 20-ventilade "sugmotorn" blev klassad i grupp A - jag som hade planerat för den och till och med tagit hem ett par kamaxlar. Endast den stora 100-modellen hade en inklassad turbomotor. Armin Schwarz körde några tävlingar med en sådan. I bland gick det ganska fort, men bilen var alldeles för stor och tung.
Så i de större sammanhangen dog Audi´n mer eller mindre  bort.

På lite mer lokal nivå är den fortfarande ett bra alternativ, se bara på vad John Nilsson lyckades åstadkomma med sin 90 Coupe-Quattro. Det är den motor jag gjorde i ordning till brodern Leif för några år sedan.
Motorn som sedan våren-99 är utrustad med Mikuni motorcykelförgasare har fått ett 30-tal hästkrafter ytterligare utan att ändra något annat. (John sålde sin trotjänare och kör sedan säsongen 2002 en Toyota Corolla).
Dessa förgasares mått gör att det ofta går att montera dom där vanliga förgasare inte får plats. De verkar också effektivare än traditionella Weber, Solex och Dellorto. Ett mycket bra alternativ till insprutningssystem !.

Oktober 2000 provade man ett egentillverkat 5 till 1 extratorrör. Det verkar dock svårt att få det bättre och fordrar mera provande. Därmed körs den inte längre under grupp A-reglementet utan i en "trimningsfriare" klass.

Här ses topp och insugningsrör som tillverkades till John Nilssons Audi. Kamaxeln är en SMR8 som ger ett brett register med en bra toppeffekt. Vassare kamaxlar kan ge lite högre toppeffekt, men då blir det dåligt "ork" i motorn.

Under många år  var detta en dröm för många rallyåkare - en Audi Sportquattro med massor av hästkrafter. När vi var nere och besökte Audis tävlingsverkstad i Ingolstadt stod det fyra såna här pedantiskt iordninggjorda bilar klara för leverans till några penningstarka "nostalgiker".
Inte utan att både "Gullabo"och vi andra tittade och mindes
VM- tävlingarna några år tidigare...

Grupp A - vad är det ?   "Gullabos" Audibilar kördes i "stora grupp A"
Vad det gäller motortrimning var det så bestämt att endast originaltyp av motor är tillåten.Den får modifieras inom strikta regler. Man kan förenklat säga att man får bearbeta motordelarnainom de måtttoleranser som fabriken anger. Det innebär att t.ex. större ventiler INTE får monteras, motorn får borras endast vanliga överdimensioner.

Audi hade insprutningssystemet Bosch K-jetronic som var ett mekaniskt system.Därför fick inte mera effektiva digitala system monteras. Inte ens insugningsrör eller avgasgrenrör fick bytas eller modifieras. Material fick inte heller tilläggas.

Trimningen var därmed svår, man skulle vilja byta ut saker men får inte. Hästkrafterna blev därför inte så många. Jag tror att vi vid något tillfälle närmade oss 200, annars var det vanliga 180-190 om man ville ha en bra körbarhet.

Sydsvenska rallyt 1987

Finska VM-rallyt 1987

Service Svenska Rallyt 1990.

Stig-Olov Walfridsson med co-driver Gunnar Barh

Jan Westlund.

[Startsida] [Audi] [BMW] [Ford] [Opel] [Saab] [Volvo] [Volkswagen]