Startsida
Om  Ståhlmotor
Min historik
Råd o Tips
Bilar jag jobbat med
Till salu
Teknik

STÅHLMOTOR i Emmaboda - mitt emellan Kalmar - Växjö - Karlskrona

[Audi] [BMW] [Ford] [Opel] [Saab] [Volvo] [Volkswagen]

Volkswagen Golf är mycket populär i  olika sammanhang - år efter år. Vad det gäller rally och gattrimning har jag under de tio senaste åren haft många Golf-kunder. Motorn är mycket kompakt och kraftigt uppbyggd. Den har vevaxel och vevstakar som knappt aldrig ger några problem. Det finns ingen anledning att byta ut dessa ens vid rallytrimning.

T.h. ser vi de långa vevstake som finns i "högblock" 2.0-motorerna. Kolvbulten får smörjning genom en oljekanal från vevlagret.

En tvåliters Golf som jag byggt motorn till har vid accelerationsprov varit snabbare än andra Golfar, Volvo, Subaru och många andra bilar. Det är några rallyförare från Anderstorpstrakten som har en "teststräcka" där dom brukar prova sina bilar. Den aktuella bilen har fått hemmagjorda insugningsrör och använder ett "billigt" Haltec-system.

Här nedan är ett par bilder av motorrummet. Man ser det smäckra och effektiva insugningssystemet. Man kan också se att bilen är utrustad med Öhlin-dämpare.

När det gäller att få upp ett bra vridmoment hänger det mesta på insprutningen. Original K-jetronic som sitter på det tidigare motorerna, ger efter modifiering visserligen en skaplig effekt, men det stora lyftet kommer när ett bättre system används.
Förgasare är ett annat mycket bra alternativ, antingen de vanliga Weber 45 eller de alltmer populära Mikuni MC-förgasarna. (Se mer på sidan "Förgasare" under Aktuelltavdelningen ). Med Weber har jag bra erfarenhet, Mikuni har jag själv inte provat men misstänker att dom är ännu lite bättre. Allt är en kostnadsfråga och det skall nog till en riktig överdängare till chaufför för att utnyttja det allra sista.
En framhjulsdriven liten bil måste ha ett mycket brett effektregister. Vridmoment och hög utväxling är bättre än grinig motor och höga varvtal. Kompisarna kanske tycker det låter hejigare när det varvar, men det är tiden som ger placeringar !.

Daniel Janssons CrossFlow-motor 1999 Drar bra från 1500 rpm! Idealet för en framhjulsdriven bil. Tänk så lättkört !

När det gäller 16-ventilsmotorn är det bara ett fåtal jag lagt händerna i.
Det kan delvis bero på att jag själv aldrig varit särskilt förtjust i den, och den  har inte heller varit så vanlig. Topplocket till den motorn är ett avkortat lock från den femcylindriga motorn. Den konstruerades för de turbodrivna bilarna och fungerade där riktigt bra. När man sedan slopade turboaggregatet och använde toppen på vanlig "sugmotorer" blev det inte så bra. -Den har helt enkelt för stora kanalareor för att få ett bra vridmoment från låga varvtal. Det blir med andra ord till att varva friskt för att något skall hända. Från början var motorn på 1800 ccm och när den senare kom i 2-litersutförande blev det förstås lite bättre.
Det var inte bara denna motor som led av dessa vad jag kallar barnsjukdomar. Det är först de senaste åren som man lärt sej att vridmoment på låga varvtal uppskattas av de allra flesta bilköpare.

Vid rallytrimning ger Golfs 16-ventilare högre toppeffekt, men det är på bekostnad av effekten i mellanvarvtalen. Därför kör de flesta minst lika fort på en specialsträcka med den gamla 8-ventilaren. Den har helt andra egenskaper och blir dessutom billigare att göra i ordning.

Funderingar:
På något sätt tar det mej emot att säga 16-ventilare. Det rätta måste vara att säga 4-ventilsmotor. Då har en fyrcylindrig motor 16 ventiler och en femcylindrig får då 20 ventiler och så vidare. Det finns numera 2, 3, 4 och t.o.m. 5-ventilsmotorer. Toyotas "12-ventilare" är ingen 3-cylindrig, utan en 3-ventilare med 4 cylindrar. Därför försöker jag alltid tala om antalet ventiler per cylinder och antalet cylindrar. Det kan annars lätt bli missförstånd. Exempelvis skulle då Golf "16-ventilare" bli en fyrventilad fyra. Men jag fortsätter som vanligt, detta var bara lite funderingar......

En Golf 16-ventilstopp i min hembyggda flödesbänk. Flödet är högt, men lufthastigheten blir låg i insugningsrören. Det gäller att vara försiktig vid eventuell "portning" annars blir allt bara sämre !.
Med tvåliters volym fungerar topplocket mycket bättre är ursprungliga 1800 ccm.

[Startsida] [Audi] [BMW] [Ford] [Opel] [Saab] [Volvo] [Volkswagen]